Silverado

A new home forges from the devastating Atlas Peak Fire in Napa Valley with a deeper appreciation for its site

The former house on the site was one of many destroyed by the relentless Atlas Peak fire in 2017. Originally, a three-story Mediterranean house clad in stucco and clay tile roofing, it was part of a gated, speculative development of similar homes built in the 1990s.

With nothing left but ash, the client decided to rebuild with a fresh, resolute approach – one that respects the power and beauty of the natural site. A downhill slope, the site offers spectacular views of the golf courses and western hills of Napa Valley within a private setting. In contrast to the multi-story homes that previously surrounded it, the new home is smaller than its 5,700-square-feet predecessor, eliminating previously under-utilized space to provide all living space on an efficient, single level.

The unassuming entrance, within a below-grade central courtyard, provides privacy from the street and a more intimate experience with the landscaping and sky above. Expansive glazing captures the breathtaking views within the interior spaces, while enjoying privacy from downhill neighbors.

Fire-resistant materials are a top priority for both structure and finishes.  Concrete block with a stucco wash and metal roofing lend a sense of permanence and durability, while complementing the color and textures of the natural environment.

 

Presently under construction, anticipated completion fall 2020

Landscape Architect: David John Bigham

Renderings: ©Art Zendarski