Silverado

A new home forges from the devastating Atlas Peak Fire in Napa Valley with a deeper appreciation for its site

Silverado home in Napa Valley watercolor of aerial view of the front
Silverado home in Napa Valley watercolor of aerial view
Silverado home in Napa Valley watercolor of outside view of house with pool
Silverado construction site, aerial vue
Silverado construction site in Napa Valley

The former house on the site was one of many destroyed by the relentless Atlas Peak fire in 2017. Originally, a three-story Mediterranean house clad in stucco and clay tile roofing, it was part of a gated, speculative development of similar homes built in the 1990s.

With nothing left but ash, the client decided to rebuild with a fresh, resolute approach – one that respects the power and beauty of the natural site. A downhill slope, the site offers spectacular views of the golf courses and western hills of Napa Valley within a private setting. In contrast to the multi-story homes that previously surrounded it, the new home is smaller than its 5,700-square-feet predecessor, eliminating previously under-utilized space to provide all living space on an efficient, single level.

The unassuming entrance, within a below-grade central courtyard, provides privacy from the street and a more intimate experience with the landscaping and sky above. Expansive glazing captures the breathtaking views within the interior spaces, while enjoying privacy from downhill neighbors.

Fire-resistant materials are a top priority for both structure and finishes.  Concrete block with a stucco wash and metal roofing lend a sense of permanence and durability, while complementing the color and textures of the natural environment.

 

Presently under construction, anticipated completion fall 2020

Landscape Architect: David John Bigham

Renderings: ©Art Zendarski

Photography: Marcus Hanschen